Cím:
1076 Budapest,
Verseny utca 10. Fsz, 12/a
Postacím:
1433 Budapest,
Pf. 575.
Az iroda nyitvatartása:
Hétfőtől - péntekig: 9-17 óráig
Telefon:
(1) 342-5538
Internet:
www.mgksz.hu
Adószám:
19721972-2-42
Bankszámlaszám:
11707024-22322085

Látogatók száma:
12774894


Kiskunfélegyházi Keringő Galambokat Tenyésztők Fajtaklubja

 

Kiskunfélegyházi Keringő Galambokat Tenyésztők Fajtaklubja
Kiskunfélegyházán 1981. január 25-én a Móra Ferenc Művelődési Ház termében, a kiskunfélegyházi keringőgalamb tenyésztők, valamint Kúti Jenő a Szövetség akkori elnöke és Dr. Szűcs Lajos részvételével alakult meg a fajtaklub, mely 1985-ben kibővült a simafejű keringők tenyésztőivel. Az alakuló gyűlésen Borbás Lászlót titkárnak, Dr. Szűcs Lajost szaktanácsadónak, Nagy Pál Lászlót pénztárosnak, Solymosi Józsefet ügyintézőnek, Árvai Mihályt, Monori Józsefet és Gál Mihályt vezetőségi tagoknak választották a jelenlévők. A jegyzőkönyvet Tokaji Pál vezette, Katona Sándor és Paulitska Béla hitelesítette. A fajtaklub tagsága először meghatározta a tagok által fizetendő tagdíjat, ami évente 100,- forint volt. És céljául tűzte ki, az 1956-ban kiadott fajtaleírás módosítását, amit a klub vezetése át is dolgozott. Végül az új fajtaleírás kisebb-nagyobb huzavona után, a Galambjaink 1985 júniusi számában látott napvilágot.
Első kiállítását a fajtaklub 1982. januárjában rendezte a helyi ÁFÉSZ Jókai utca l.-s szám alatti termében. Majd 1983 január 29-30-án a klub a helyi V 43-as egyesülettel közösen rendezett nagyszabású kiállítást a Móra Ferenc Művelődési Ház nagy termében. 1986. január 11-12-én közös kiállítás a V43-as egyesülettel Kiskunfélegyházán. Még abban az évben szeptember 2-7. között a MÉM által szervezett álláttenyésztési bemutatón és vásáron a fajtaklub galambjai első díjban (2000,-Ft) részesültek. (Erről az eseményről csak a Galambjaik 10. havi számából értesülhettünk.) ősszel került sor a tisztújításra, melyen a tagság Borbás Lászlót, Nagy Pál Lászlót, Solymosi Józsefet, Árvai Mihályt és Gál Mihályt megerősítette tisztségében, ugyanakkor Borsos Imrét szaktanácsadónak, Fekete Lászlót, pedig vezetőségi tagnak választotta. A következő kiállítás 1987-es év elején a Szakmaközi Művelődési Házban került megrendezésre, és csak a fésűsgalambok kerültek bemutatásra. Az év második felében Mázi Ferenc a Szövetség elnöke és kísérete részt vett a fajtaklub gyűlésén, melyen Borbás László lemondott a titkári megbízatásáról. Az 1988. januári klubgyűlésen a tagság Huszár Józsefet választotta meg a fajtaklub titkárává. Még a 88-as évben a fajtaklub sikeresen vett részt a Szófiában megrendezett INTERTAU rendezvényén, és a kiállított fésűs és simafejű galambok nagy tetszést arattak a kiállítás látogatói között. 1989. június 17.-én, a fajtaklub titkárának meghívására a klubgyűlésen beszámolót tartott Boros Csaba a hivatalába lépett új szövetségi elnök és Batta László a Galambjaink akkori főszerkesztője. A gyűlésen Huszár József titkár sérelmezte a szaktanácsadó, fajtaklubot, bíráló írását, mely a Galambjainkban megjelent. Kijelentette, hogy szükségtelen a fajtaleírás korszerűsítése, mint ahogyan azt a szaktanácsadó azt szóvá tette. 1990. év nyarán a kaposvári bíráló továbbképzésen részt vett a klubtitkár és a szaktanácsadó. A hallgatóságnak Huszár József a fésűs és a simafejű kiskunfélegyházi keringő galambokról tartott ismertetőt. Ugyanebben az évben rendezték meg Rákoskeresztúron az Országos Kisállat Kiállítást, ahol a fajtaklub tagsága nagyszámú fésűs és simafejű keringőgalambbal vett részt. Azon a kiállításon, miden simafejű galambot kizártak a versenyből, mert a galambok 8 mm-es gyűrűvel voltak begyűrűzve. Ugyanis a kiskunfélegyházi sima fejű keringő akkor érvényben lévő, fajtaleírásában 7 mm-es gyűrűnagyság volt meghatározva.
1991. év májusában elhunyt Huszár József a fajtaklub titkára. Halálával lezárult egy korszak a fajtaklub életében, melyet tanuló évtizednek is nevezhetünk.
1991. év június 30-án a fajtaklub tagsága (14 fő az újonnan belépőkkel együtt) megválasztotta Borsos Imrét titkárnak, Katona Sándort titkár helyettesnek, Nagypál Lászlót pénztárosnak, Nagypál Józsefet, pedig szaktanácsadónak. Az új vezetés jelentős változást hozott, mert kezdetét vette az addig sokak által hiányolt, a fajta egységes tenyésztésével való törődés. Az augusztusi gyűlésen, melyen korszerűsítettük a fajtaleírást, megduplázódott a tagság létszáma. Abban az évben a fajtaklub kiállítását a Szövetség Országos Kisállat Kiállításán, Budapesten, a Pattogós utcai Általános Iskolában rendeztük. A kiállítás vasárnapján, a helyszínen tartottuk meg a klubgyűlést, melyen részt vett Zeidl József a díszgalamb szakosztály akkori elnöke is. A klubtitkár Ingolf Jungnickelen keresztül keresett kapcsolatot a fajta németországi tenyésztőivel, mely az 1996-os évben realizálódott.
A 92-es évben a Polgármesteri Hivatalba benyújtott pályázaton 20000,-Ft-ot nyert a fajtaklub. Majd a klub kezdeményezésére, következő év nyarán, a Kiskun Napokon, fiatal galamb bemutatót tartottunk a Petőfi Sándor Általános Iskolában.
1994. januárjában a V. 184. sz. egyesület meghívására Cegléden rendeztük meg a fajtaklub kiállítását. A kiállítást követően áprilisi tisztújító klubgyűlésen személyi támadások miatt lemondott a titkár. A tagság klubelnöknek (az új Fajtaklub Szabályzat előírásának megfelelően) Becz Sándort választotta.
1995. évi kiállítást Kiskunfélegyházán a Szakszervezetek Művelődési Házában, a helyi egyesülettel közösen januárban rendezte a fajtaklub, melyen nagy tetszést arattak a bemutatott fehér egyszínű fésűsgalambok. Az őszi gyűlésen elfoglaltságára hivatkozva lemondott Becz Sándor az elnöki tisztéről, és helyette a tagság Borsos Imrét választotta fajtaklub elnöknek. Következő kiállítását a fajtaklub a 184. sz. egyesület meghívására 1996. január másodi hetének végén, Cegléden rendezte meg. A Kiskunfélegyházán élő klubtagok is benevezték galambjaikat a kiállításra, de egyetlen darabot sem állítottak ki. Az év nyaráig kellett várni arra, hogy találkozhassunk a kiskunfélegyházi fésűsök német tenyésztőivel, ugyanis a Dél-kelet Európai Keringő Galambokat Tenyésztők Egyesületének nyári találkozójára meghívták a fajtaklubot Lajosmizsére. Azon az eseményen jelent meg a "Klubhíradó" első száma, melyet azóta több kiadás is követett. A fajtaklub 1997 januárjában közös kiállítást rendezett a kiskunfélegyházi V. 43-as egyesülettel, melyen a fajta tenyésztésének történetében először, a német tenyésztők is részt vettek fésűs galambjaikkal. Még abban az évben a fajtaklub fiatal galambjaival szerepelt Kirchbergben az 1997. évi Dél-kelet Európai Keringő Galambokat Tenyésztők Egyesületének nyári találkozóján, majd januárban a 98 évi dachaui kiállításán. 1999. márciusi klubgyűlésen lemondott a klub elnöke és a tagság Kanalas Jánost elnöknek, Mészáros Ildikót titkárnak, Farkas Lajost szakelőadónak, Szabó Gyulát, pedig pénztárosnak választotta. Május 29.-ke óta a klub minden nyáron fiatal galamb bemutatót rendez. Az évi kiállítását a klub december 9.-12-én Székesfehérváron a Nemzeti Kisállat Kiállítás keretében tartotta. A 2000.-es évben nagyszabású közös kiállítást rendezett a fajtaklub és a kiskunfélegyházi egyesület, az államalapítás ezer éves évfordulója jegyében. Melyen fésűs galambjaikkal német tenyésztők is részt vettek. 2000. decemberében a 26. Európa Kiállításon Wels-ben a Kiskunfélegyházi simafejű keringőt az EE önálló magyar fajtaként ismerte el.
A klub a 2000. évi kiállítását Rákoskeresztúron az Újlak utcai Általános Iskolában a Nemzeti Kisállat Kiállítás keretében rendezte meg, december 8.-9.-10.-én.
2001.-ben a V. 43-as egyesülettel közös rendezésben Kiskunfélegyházán az ipartestületi székházban tartottunk fajtaklub kiállítást.
2002.-óta a fajtaklub pavilont állít minden MGKSz börzén Monoron, ahol tájékoztatják az érdeklődőket, találkozási helyet biztosítanak az egymástól távol élő tenyésztőknek. December 6.-7.-8.-án Monoron a Nemzeti Kisállat Kiállításon került megrendezésre a klubkiállítás.
A tisztújító klubgyűlésen, melyet 2003. március 1.-én tartott a fajtaklub Kanalas Jánost és Szabó Gyulát megerősítette tisztében, Cserna Jánost titkárrá, Becz Sándort a (újonnan létre hozott) tenyésztői bizottság vezetőjévé, Boros Andrást és Borsos Imrét, pedig örökös tagnak választotta a tagság. Novembertől él a fajtaklub honlapja az interneten: a Kiskunfélegyházi Keringő Galambot Tenyésztők Fajtaklubja.
2003. december 5-7-én Monoron a Nemzeti Kisállat Kiállításon, valamint Debrecenben 2004. január 16.-17.-18.-án megtartott Kiskunfélegyházi Keringő Galambokat Tenyésztők Fajtaklubjának Európa Kiállításán szerepelt galambjaival a fajtaklub.
A fajtaklub tagsága rendszeresen részt vesz úgy a fiatal, mint az öreg galambok országos kiállításain, továbbá az OMÉK, AGRI-EXPO, FARMER EXPO nyári kisállat bemutatóin, valamint a jelesebb külföldi galamb kiállításokon is, népszerűsítve a kiskunfélegyházi keringő galambokat.

2006-ban Szabó Gyula pénztáros nem vállalta a további munkát, és a tagság Szabó Józsefet választotta meg pénztárosnak. 2009-ben Kanalas János nem vállalta tovább az elnöki teendők ellátását, valamint Becz Sándor a szaktanácsadói poszt betöltését. A tagság egyhangúan megválasztotta új elnöknek Cserna Jánost, titkárnak Dr. Posta Jánost, szakelőadónak Kanalas Jánost.

A fajtaklub szorosan együttműködik a 2006-ban megalakult Kiskunfélegyházi Keringőgalambokat Tenyésztők Europaclubjával, melynek már él a honlapja: www.europaclub.eu .

Jelen ismertetőt köszönjük Borsos Imrének a fajtaklub örökös tagjának.