Cím:
1076 Budapest,
Verseny utca 10. Fsz, 12/a
FÓRUM
Betegség
2009.04.06 21:13 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
norbi1616 Regisztrált fórumozó www.norbipergoi.5mp.eu Hozzászólások: 48 | Úgy tudom, van vakcina, én is alkalmaztam már. Állatorvossal kell beszélni. |
2009.04.05 19:47 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
galambász Hozzászólások: 121Regisztrált fórumozó | A galamb himlő megelőzésének módszeréről érdeklődnék, és hogy van-e valami gyógyszr ellene? Előre is köszönöm a hozzászólásokat. |
2009.03.26 20:57 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
bulldogs Hozzászólások: 42Regisztrált fórumozó | Milyen gyakran adjunk almaecetet? Először is egy gyors megjegyzés: A galambok jó egészségi állapota nem utolsó sorban a zárt tartásnak köszönhető. Ha esetleg vérfrissítés céljából új galambokat akar beállítani az állományba, előtte mindenképpen tegye őket karanténba, legalább 4-8 hétig! Kár lenne, ha egy (több) behurcolt kórokozó miatt leromlana az állomány egészségi állapota. Az adagolásról. A felhasznált készítmények jó minőségűek, a vitaminok literenkénti adagolása is megfelelő. Az is jó megoldás, ha egy hét folyamatos vitaminadagolás után pár hét vitaminszünet következik, majd megint kúraszerű, egy hetes vitaminitatás. Az almaecet adagját - 20 ml / 3 liter víz - kicsit túlzottnak tartom, ha az ecet valóban 10%-os. Ez az adag 5%-os ecetnek megfelelő, így kicsit sok. Az sem indokolt, hogy két hétig egyfolytában itassuk az ecetes vizet. Az almaecet vagy más szerves sav - pl. citromlé - heti 1-2 alkalommal való adása az ideális, igaz, ezt minden héten, egész hetek kihagyása nélkül adjuk. Az almaecetet két esetben indokolt folyamatosan, minden nap adni, akár heteken keresztül is: 1. tartós hőség esetén 2. tetraciklin antibiotikumok itatása esetén 1. Tartós hőség esetén, ha a galambok folyamatosan lihegnek, a felgyorsult lélegzéssel túl sok széndioxid távozik el a vérből, és így a szervezet savháztartása felborul - ezt nevezzük légzés okozta alkalózisnak. (Alkalózis = lúgosság, vagyis a savasság ellentéte.) Ez életveszélyes állapot lehet, amit savas anyag itatásával védhetünk ki. Még ha a galambok élete nincs is veszélyben, tartós melegben almaecet mindennapi itatásával nagyban csökkenthetjük a hőstressz okozta károkat. 2. A tetraciklinek (doxiciklin, oxitetraciklin, klórtetraciklin) sokkal jobban felszívódnak a bélből, ha ott savas a környezet. Mivel a tetraciklineket légzőszervi betegségekre adjuk, ezért nyilván azt akarjuk, hogy teljes egészében felszívódjanak a bélből és eljussanak a tüdőbe - ezért savanyítjuk az ivóvizet almaecettel adagolásuk során. Ezért nem szabad adásuk ideje alatt mésztartalmú, vagyis kalciumos kiegészítőket adni (Futor, Kondifix, Röpte), mert azok lúgos kémhatásúak, és gátolják a tetraciklinek felszívódását. |
2009.03.25 10:13 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
barna pista Hozzászólások: 311MGKSZ tag | NÁLAM BEVÁLT . Már évek óta nem használok drága almaecetet, feleségem gyógyszervegyész , és az Õ javaslatára kezdtem el itatni a télire elrakott savanyúságjainknál megmaradt levet. Érvelése a következő volt : az eltett uborka, paprika és különféle zöldségekből kioldódó ásványi anyagok csak javíthatnak a fűszerekből is kioldott sok esetben gyógyhatású összetevőkön. Mindez mellett az oldott cukor mint vivőanyag a gyorsabb felszívódást elősegíti. Nálam folyamatos itatás van , és állandó a keverési arány is 5 liter ivóvízhez 5 centiliter ülepített , szűrt oldatot adok. Negatív következményt még nem tapasztaltam , nálam bevállt. |
2009.03.24 09:58 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
vándor Bagi Ferenc MGKSZ tag bagigalambjai.5mp.eu Hozzászólások: 237 | Nálam is nagyon bevált az almaecet,ahogy bemelegszik az idő Én lit./1ml töménységben folyamatosan adom nekik.Az antibiotikumot látványosan kevesebbet kell használnom,persze ez nem váltja ki az itatók folyamatos tisztán tartását.Ha valaki vásárol almaecetet arr ügyeljen ,hogy a természetes erjesztéssel készült sárga színű a szintetikus színtelen.. http://bagigalambjai.5mp.eu VÁNDOR |
2009.03.24 08:58 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
bulldogs Hozzászólások: 42Regisztrált fórumozó | Az almaecet kiváló szervessav-forrás. A szerves savak segítik az emésztést, a tápanyagok lebontását, így megelőzik az emésztetlen takarmány okozta megbetegedések kialakulását. Köztudott, hogy a savas kémhatás gátolja a coli baktériumok és a salmonellák szaporodását. E kórokozók az enyhén lúgos környezetet kedvelik, ilyenben képesek igazán elszaporodni. Az ivóvízhez kevert almaecet megakadályozza, hogy a salmonella már az itatóban felszaporodjon. A savas kémhatás a galamb belében is visszaszorítja az itt megbúvó kórokozókat. Az már kevésbé köztudott, hogy az almaecet életmentő szerepet is betölthet. Sokan tapasztaltuk, hogy nagy melegben fokozódik a galambok légzésszáma, ami hőségben extrém mértékig fokozódhat, a galambok tátott csőrrel szaporán lihegnek. Ilyenkor a felfokozott légcsere miatt több széndioxid távozik a vérből, mint normálisan. Ez savveszteséget okoz, így a vér kémhatása lúgos irányba tolódik el. (Légzési alkalózis.) Ez a folyamat először rossz közérzetet, szédülést, majd hányingert, tovább súlyosbodva halált okoz. Forróságban mi is szénsavas, citromos üdítőre vágyunk, hogy a savveszteséget ellensúlyozzuk. Ha ilyenkor galambjainknak almaecetes ivóvizet adunk, az életüket menthetjük meg vele. Tartós melegben egy kis almaecettel még annál is több jót teszünk, mint azt az eddigiekből gondolnánk. Ugyanis a vér kémhatásának eltolódása mellett fatális folyamatok játszódnak le ilyenkor az emésztőrendszerben is. A hőség erős stresszor, de önmagában is emésztést rontó tényező, mivel ilyenkor a bőr, tüdő stb. vérerei kitágulnak, viszont az emésztőrendszert ellátó vérerek összeszűkülnek. Hőségben ezért lecsökken a takarmányfelvétel, így viszont a hasznos bélbaktériumok sem jutnak elegendő tápanyaghoz, ezért csökken az általuk termelt savak mennyisége is. Közben, mint láttuk, fokozódik a vér lúgossága, ami életveszélyt jelent. Ezt a szervezet úgy igyekszik ellensúlyozni, hogy - egyszerűen fogalmazva - savat von el az emésztőrendszertől, miáltal ott tovább emelkedik a lúgosság. Mivel a hőstressz miatt eleve lecsökkent az emésztőrendszer ellenálló-képessége is, mindezek miatt igen kedvező feltételek alakulnak ki a bélben lappangó salmonellák gyors elszaporodásához. Nagy melegben minden eshetősége megvan tehát pl. egy paratyphusos megbetegedés fellobbanásának. Egy egyszerű almaecetes vízsavanyítással mindennek a legtöbbször sikeresen elejét vehetjük. Az almaecet éppúgy túladagolható, mint minden más. Túl nagy töménységben már a hasznos bélflórára is káros. A sok sav kalciumot (meszet) köt le és távolít el a szervezetből, aminek mozgásszervi és szaporodási problémák a következményei. Ne adagoljuk túl az almaecetet (se)! Az 5 %-os almaecet adagja 4-8 ml per 1 liter ivóvíz, heti 1-3 alkalommal. Ha sűrűbben adjuk, pl. hosszan tartó melegben, válasszuk az alacsonyabb töménységet. Az almaecetet használhatjuk tárgyak, pl. itatóedények fertőtlenítésére is, pontosabban a kifertőtlenített edényzet utólagos savasítására. Ezzel a salmonellák külvilágbeli szaporodását akadályozzuk meg. Használhatjuk ilyen célból a dúc padlójának felmosására, illetve a falak lemosására is, ilyenkor azonban ügyelni kell arra, hogy - különösen zárt térben - a levegőben káros koncentrációt érhetnek el a savas gőzök. Megjegyzés. Az almaecet itatása külföldön is elterjedt, de sok országban, például az Egyesült Államokban inkább citromlevet kevernek a vízbe. Ezzel ugyanazt a hatást érik el, hiszen a citromlé is savas kémhatással, gazdag nyomelem- és szerves-sav tartalommal rendelkezik, tehát ugyanolyan jó hatású, mint a természetes almaecet. Persze, ez csak a valódi citromlére, és nem a szintetikus termékekre (pl. citrompótló tabletta) vonatkozik. Bár a savassága ezeknek is megvan, de az ízük természetellenes. Az immunrendszert sem erősítik, hiszen nélkülözik a természetes citromlében megtalálható szerves savakat és nyomelemeket. Elvileg mi is alkalmazhatjuk a citrom levét galambjaink ivóvizének savanyítására, hiszen sok külföldi galambász sikeresen használja, de talán jobban tesszük, ha mi maradunk a kiváló minőségű magyar almából készült almaecetnél. Többek között azért, mivel az alma őshonos gyümölcs Magyarországon, a citrom pedig nem. A jó minőségű magyar alma és a belőle készült ecet azokat az összetevőket tartalmazza, amelyet az évszázadokon át a hazai környezethez szokott galambok elvárnak tőle. Természetesen ez csak a hazai földön termett almára vonatkozhat. Egy messzi ország termőtalaján álló almafa gyökere más mikro- és nyomelem készlettel találkozik, más időjárási viszonyok között hozza gyümölcsét, ezért termésének beltartalmi értéke, de még az íze is más lesz, mint egy hazai almafának. DR TALLABÉR ZSOLT www.galambdoktor.hu (ezen a linken nézz szét) |
2009.03.24 08:35 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
bulldogs Hozzászólások: 42Regisztrált fórumozó | HALI. Én azt tudom javasolni hogy ezt a galambot mindenkép kikell venni a többi galambtól mert ez valószinű valami fertőző betegség. A galambost mindig ha lehetőség van rá úgy kell kialakítani hogy könnyen lehessen taka- rítani és hogy jó szellőztethető legyen és világos. Mielőtt hozol bele galambokat mindig fertőtleníteni kell az ólat(pl meszelni).Ásványi anyagokra szükségük van a bezárt meg a kintlévő galamboknak is (grittek (viktória,mész), röpte....stb). Ha van felétek valami galambászbolt akkor nyugodtan menj be és ott valószí- nűleg tudnak segíteni. Azt is figyelni kell hogy milyen a széklete agalambnak ha túl Híg az már intő jel ott valami nem jó. Probáld meg Neotosol-lal itatni őket 3-5 napig. Naponta egyszer adj nekik és csak annyit amit megisznak ha marad akkor atöbbit öntsd ki ne maradjon előttük mert csak felbomlik és aztán csak bajt csinál nem segít. Nyugodtan adhatsz nekik almaecetet is ha már rendbe jöttek ezt boltokba klapsz vagy van galambászboltban is . |
2009.03.24 07:26 Tetszik: 0 Nem tetszik: 0 | |
Törölt felhasználó Hozzászólások: 1Regisztrált fórumozó | Hali! Most kezdtem galambokat tartani. Kaptam pár galambot, amelyeket szépen bezártam a dúcba. Azok, ahogy kell párba álltak, és az egyik pár le is tojt. A tojó állapota, kedélye 1 hét alatt annyira leromlott, hogy szinte zombiként gubbaszt. A fészket ott hagyta. Nem csinál semmit, csak vegetál. Sajnos annyira nem értek hozzá, hogy tudjam mi a gond, ezért fordulok ide. Én arra gyanakszom, hogy a bezártság miatt valami vitamin, ásványi anyag hiánya lett. Vagy pedig a tojások kitojásánál történt valami. Esetleg valakinek valami ötlete? Üdv |