Cím:
1076 Budapest,
Verseny utca 10. Fsz, 12/a
Postacím:
1433 Budapest,
Pf. 575.
Az iroda nyitvatartása:
Hétfőtől - péntekig: 9-17 óráig
Telefon:
(1) 342-5538
Internet:
www.mgksz.hu
Adószám:
19721972-2-42
Bankszámlaszám:
11707024-22322085

Látogatók száma:
12774989


Parókás Galamb Tenyésztők Fajtaklubja


A Parókás Fajtaklubról

Az, hogy galambok vesznek bennünket körül és, hogy számunkra a galambok legszebbikét, parókás galambokat tenyészthetünk, Isteni kegyelem, gyermekeink után talán a legnagyobb ajándék a sorstól.” (JI)

A parókás galambokat tenyésztők Fehérgyarmaton 2009. év végén váltak ki a Tollalakzatos Fajtaklubból és alakítottak önálló klubot. Neves tenyésztők, Seres Géza, Simon Imre, Nagy Imre vetették fel először egy önálló fajtaklub megalapításának szükségességét, melynek célja a szakszerű és magas szintű tenyésztői munka mellett a fajta népszerűsítése és ez által az egyedszám növelése a kiállításokon.

A megalakulás hírére több tenyésztőtárs is jelezte részvételi szándékát, és örömmel vettük szlovákiai és ukrajnai tenyésztőtársaink érdeklődését is. A fajtaklub megalakulását követően (2009. dec. 28- 30) – nem a fajtaklub keretében – Fehérgyarmaton a V.209-es egyesület kiállításán, már közel 40 példány parókás galamb lett kiállítva. Ez is bizonyítja, hogy a szatmári térségben több galambtenyésztő is felkarolta e fajta tenyésztését, és joggal mondható, hogy sikeresen.

2010. augusztus 13-15-én került megrendezésre a már hagyományos ’Gyarmati Vigasságok’ és ennek keretében a már szintén hagyományos galamb és kisállat bemutató. Itt is elsősorban a helyi és környékbeli tenyésztők jóvoltából- 30 egyed parókás galamb lett bemutatva.

Az első igazi megméretetés a Parókás Fajtaklub bemutatkozó kiállítása 2010. november 27-én Balmazújvárosban került megrendezésre. A bírálatot Vladimir Pavin horvátországi neves bíráló végezte, aki a Horvát Parókás Fajtaklub titkára.

2010 szeptemberében jelent meg először klubunk önálló lapja a „Parókás hírmondó”, melyet olyan írásokkal igyekszünk megtölteni, amik megfelelő információkkal látják el a tenyésztőket a parókás galambokkal kapcsolatos eseményekről, hírekről, tenyésztési, galamb-egészségügyi, tartástechnológiai ismeretekről.

Hungarian Jacobin Club_Parókás Galamb Tenyésztők Fajtaklubja néven, nyilvános Facebook csoportot működtetünk, mely segíti a kommunikáció erősítését és közös céljaink elérését.

A fajtaklub fennállásának első évtizedében kissebb összejövetelek és fiatal galamb kiállítások mellett, bemutatkozott az ország jelentősebb kiállításain is, így többek közt Balmazújváros, Békéscsaba, Sellye, Debrecen stb. adott otthont a klub rendezvényeinek.

2019. február 19-én a klub visszatért oda ahonnan elindult, Fehérgyarmatra, itt került ugyanis megrendezésre a 10 éves jubileumi kiállítás, a kiállításon a klub korábbi szakmai vezetője és sikeres kiváló tenyésztője Nagy Imre végezte a bírálatot. A kitűnő hangulatban telt kiállítás mindenki tetszését elnyerte, a vendégek mellett a tenyésztők is elismerő szavakkal illették a bírálatot és a rendezvényt. Egy nagyon fontos, meghatározó időszakot lezáró kiállítás végeztével Seres Géza bejelentette visszavonulását az elnöki széktől. Ezúton is köszönet illeti az egy évtizedes kitartó, lelkiismeretes munkáját, hiszen tudjuk, nélküle a Parókás Tenyésztők Fajtaklubja lehet nem is létezne, de biztosan nem tartana ott, ahol jelenleg tart.

Új vezetőség választására került sor, így következő ciklusra Juráskó Istvánt elnöknek, Dorka Lászlót titkárnak, Kerülő Zsoltot gazdasági vezetőnek és Harsányi Ferencet a klub szakmai vezetőjének választotta meg a tagság.

A jelenlegi klub vezetés elhívatott célja e gyönyörű galambfajtát, minél több emberrel megismertetni és tenyésztését megszerettetni. Kiemelten fontosnak tartjuk a külföldi parókás galamb tenyésztő klubokkal, illetve tenyésztőivel baráti és jó kapcsolatok kialakítását, ápolását, ennek érdekében részt vettünk az utóbbi két parókás galamb európai klubkiállításon, Franciaországban és Németországban. Az európai porondra lépésünkkel be kívánunk kapcsolódni a nemzetközi tenyésztésbe, mellyel a magyar tenyésztők megismertetése mellett, hozzá szeretnénk járulni galambjaink, ezáltal a honi parókás galamb populáció minőségi javulásához.

Fajtaklubunk fontosnak tartja, hogy a Magyarországon tevékenykedő parókás galambtenyésztők az MGKSZ keretein belül működő, széles körű tagsággal rendelkező szervezetévé váljon, ezért ösztönöz mindenkit, aki céljainkkal egyetért, hogy legyen tagja fajtaklubunknak és munkájával segítse elő törekvéseinket.

Szeretettel várunk közösségünkbe minden parókás galamb tenyésztőt és a fajta iránt érdeklődő tenyésztőtársakat is, akik akarnak és készek tenni e szívünknek oly kedves fajta népszerűsítéséért, hogy egy kiváló csapat értékes, megbecsült tagjaként, minél több és szép galambász élményben lehessen része!

A klub elérhetőségei:

E-mail: [email protected]

Mobiltelefon: 06-30/830-86-07

web.: https://www.facebook.com/groups/187617544596591

Levelezési cím: Juráskó István, 4225. Debrecen Barakonyi u.24.

A klub tisztségviselői:

Elnök: Juráskó István

Titkár: Dorka László

Pénztáros: Kerülő Zsolt

Szakmai előadó: Harsányi Ferenc