Cím:
1076 Budapest,
Verseny utca 10. Fsz, 12/a
Postacím:
1433 Budapest,
Pf. 575.
Az iroda nyitvatartása:
Hétfőtől - péntekig: 9-17 óráig
Telefon:
(1) 342-5538
Internet:
www.mgksz.hu
Adószám:
19721972-2-42
Bankszámlaszám:
11707024-22322085

Látogatók száma:
12774933


Magyar Texán KlubA Texán Fajtaklub rövid története

 

A Texán Klub a fajta magyarországi elterjedése kezdetén 1972 évben alakult meg Mondén-Texán Klub néven és kezdte meg működését. A közös klub létrehozását a szükséges létszám elérése indokolta és a legteljesebb békességben működtünk 1979. március 4.-ig, amikor is a két fajtát tenyésztők a taglétszám optimális növekedése miatt a szétválás mellett döntöttek. Ez időtől fogva a két klub külön-külön önállóan működik. Az alapító tagok közül jelenleg is aktív tenyésztők Tóth Sándor és Tóth István.
 
Néhány évi munka után többévi pangás következett. Tóth Sándor ösztönzésére 1993-ban újjászerveztük a klubot. Kijelenthetjük, hogy az új belépő tagok illetve tenyésztő társak szakmai munkája nyomán óriásit fejlődött ez a galambfajta. Megélénkült a klubélet, amit a klubon kívüli tenyésztők is a kiállításokon való megjelenésük alkalmával érzékelhetnek.
 
Élő kapcsolatunk van több európai ország Texán klubjával (olasz, francia, szlovák, német klubokkal). 1997-től klubunk tagja az Amerikai Egyesült Államok Texas Állama Cleveland városában működő Auto-sexing Texan Pioneer szövetségnek. Az európai és tengerentúli klubok negyedévenként megjelenő újságjaikban már cikkek jelentek meg a magyar Texán Klub életéről és tenyésztőiről. Természetesen ezeket a kiadványokat magyarra fordítva minden klubtagunk rendszeresen megkapja.
 
Évente rendezvényeket tartunk az ország legkülönbözőbb részeiben, ahol a kedvenceinket házi verseny formájában minősítjük, valamint ezeken a rendezvényeken közösen döntünk a klub életében felmerülő legfontosabb kérdésekről. E rendezvényeknek már hagyománya van.
 
Tagságunk az elmúlt évben úgy látta, hogy sürgősen dönteni kell talán a legfontosabbról, a tenyésztési irány meghatározásáról. Ezért elhatároztuk, hogy a magyarországi Texán Klub a világon fellelhető különféle tenyésztési irányok közül a fajtát kitenyésztő és a fajtaleírást alapvetően meghatározó országból, azaz az USA-ból származó fajtaleírást - illetve fejlődő fajta lévén - az ő mindenkori módosításukat figyelembe véve alkotjuk meg a hazai Auto - Sexing Texan Pioneer fajtaleírást. Sajnos a hazánkban eddig megjelent szakirodalom sokféle eltéréssel közölte, sőt esetenként alapvető tévedéseket is elkövetett a különféle fajtaleírást közlő cikkekben, könyvekben. Ezek rendkívül hátráltatták elsősorban a kezdő tenyésztők tenyésztői munkáját és a fajta pozitív irányú fejlődését.
 
A fajtaklubról minden további információ megtekinthető honlapunkon mely 2009 májusától sikeresen működik. www.texanklub.hu