Cím:
1076 Budapest,
Verseny utca 10. Fsz, 12/a
Postacím:
1433 Budapest,
Pf. 575.
Az iroda nyitvatartása:
Hétfő: 9-17 óráig
Kedd: 9-17 óráig
Szerda: 9-19 óráig
Csütörtök: 9-17 óráig
Péntek: 9-15 óráig
Telefon:
(1) 342-5538
Internet:
www.mgksz.hu
Adószám:
19721972-2-42
Bankszámlaszám:
11707024-22322085

Látogatók száma:
11495784


Sirályka galamb fajtacsoport bírálóképzés - EMC 2019 Pápa

Sirályka galamb fajtacsoport bírálóképzés
EMC 2019 Pápa

Tisztelt Szövetség, tisztelt Bíráló Testület, tisztelt  Sirályka galamb Tenyésztők, fajtaklubon innen és túl!

A pillanatnyilag  úgy tudom, hogy a még hatályos  szövetségi fajtaklub támogatási követelmény rendszernek része az évente tartandó bíráló  továbbképzés rendezése az adott fajtaklub  szervezésében.  Jómagam több alkalommal hangot adtam annak a véleményemnek hogy egy ilyen rendezvény  évenkénti megtartása oktalan, és életszerűtlen.  Már az sem világos számomra, hogy egy ilyen továbbképzésem ki képezzen tovább, kit?  A Fajtaklub  (a továbbiakban Fk) fajta specifikus  bírálói  a Fk tagságot, vagy más a Fk-on kívűli bírálókat, vagy netán a Fk bírálóihoz kellene hívni  náluk is képzettebb más személyt?  Akár hogy is, ez évenként biztosan nem aktuális, mert  ez vagy azt jelentené, hogy az oktatottak fafejűek és minden évben el kell nekik mondani ugyan azt, vagy azt jelentené, hogy a standard és az ahhoz kötődő bírálat minden évben változik!? Ugye ez nincs így! Viszont! Adódhat a fajta specifikus továbbképzésre  ok (ismeret aktualizálásra és bővítésre), igény és lehetőség  bizonyos kivételes esetben!

Egy ilyen rendkívüli alkalom a magyar sirályka tenyésztők és sirályka galambokat bíráló (vagy bírálatukat tervező) BT tagoknak biztosan közelegni látszik! Mint az vélhetően sokak számára nem új hír, 2019-ben  Magyarországon, Pápán kerül megrendezésre  a rövidcsőrű sirályka galamb fajták Európa kiállítása. Ezen esemény rendkívüliségét érzékeltetendő, soha az eddigi történelemben ilyen eseményre Kelet-Európa területén még sor nem került! Az előző évek tapasztalata alapján legalább 10-15 országból várunk  kiállítókat (további  országokból látogatókat) vélhetően kiállításra kerülnek nálunk nem, vagy alig előforduló sirályka fajták (rövid csőrű, és középhosszú csőrű körből egyaránt), és nyílván valóan ezen alkalomból itt lesz Magyarországon az európai sirályka galamb bírálók  színe java is. Ezt a rendezvényt tehát meglátogatni, még inkább azon részt venni, soha vissza nem térő alkalom minden érdeklődő tenyésztő  és a sirályka fajták bírálata iránt érdeklődő bírálóknak  egyaránt.

Ezen a ponton visszakanyarodnék a címsorban jelzett gondolathoz, miszerint, ha egyszer itt lesz nálunk egy kivételesen fajta gazdag, az európai minőség csúcsát képviselő galamb kollekció, itt lesznek  helyben  kéznyújtásira  Európa legtapasztaltabb és legelismertebb sirályka szakbírálói, vétek lenne elszalasztani az alkalmat egy  fajtacsoport  bírálati továbbképzés megtartásának! Vagy legalábbis meg kellene próbálni tartani egy ilyent! Miért is teszem ezt feltételes módba?  Egyfelől tudni kellene, hogy a  BT részéről mutatkozik-e igény egy ilyen rendezvényre (lennének-e résztvevők?)?  Tudni kellene továbbá, hogy a Szövetség támogatná-e  és ha igen, milyen módon, és mértékbe a részvevőket, a rendezőket és nem utolsó sorban a továbbképzést megtartani hajlandó külföldi bírálót? Tudni kellene azt is, hogy lenne–e vállalkozó galambász a résztvevők között, aki szinkron tolmácsolni tudná a továbbképző szavait német, esetleg angol nyelvről?

Elképzelésem szerint a  hivatalos bírálat lezajlását követően (szombat délután) egy felkért vezető bíráló tárlatvezetés szerűen vinne körbe 5-10 fős kis csoportokat a teremben 1-2 óra alatt és élő galambokon mutatna be az előnyöket és a hibákat, továbbá „élő” bírálati lapokon demonstrálná a helyes és a helytelen értékeléseket.

Amennyiben felvetésemnek pozitív visszhangja lesz, potenciális érdeklődők, bírálók  felelősség teljesen, kellő számban biztosítanak részvételi szándékukról, akkor vállalnám egy ilyen rendezvény megszervezését. Sőt! Biztos számok és adatok tudatában anyagi  támogatást is próbálnék  kieszközölni erre a célra az Európai Sirályka Fajtaklub  (EMC) költségvetéséből. Határidő 2018. augusztus 19!

Tehát, ott a labda mindenkinél! Várom észrevételeiket, visszajelzéseiket egyelőre kötelezettség vállalás nélkül az alábbi e-mail címemen: cseploa@t-email.hu.


Cséplő Árpád